Objavil/a: Janez Božič | 14/12/2009

IZRIS

Permakulturni načrt se tako kot še kakšen drug načrt začenja z izrisom prostorskega stanja. Kako natančen je ta izris je povezano predvsem s predpostavko, da je permakulturni načrt vez med vami in sistemom v katerem živite. Če imate torej dobro domišljijo in izreden spomin, če živite sami, po možnosti v šotoru sredi gozda, sam načrt niti ni potreben, mogoče je dovolj, da razmišljate o načelih in ustvarjate. Ampak največkrat ni tako. Večinoma živimo v kompleksnem socialnem okolju, ki je prostorsko izredno bogato strukturirano. V tej situaciji  vam bo izris prostorskega stanja pomagal pri boljši orientaciji v prostoru in času. Pomagal vam bo usmeriti vašo ali skupinsko domišljijo. Ohranil bo ideje, ki se vam danes mogoče zdijo neizvedljive, ko pa bodo izvedljive, se jih brez načrta mogoče ne bi več spomnili. Pomagal vam bo razdelati in usmeriti dogajanja v vašem sistemu. Skratka prostorski izris je orodje, ki si ga ustvarimo po svoji meri.

Tu se seveda pojavi vprašanje, kako natančen naj ta prostorski izris bo. Če ga boste narisali sami, boste imeli izredno prednost, da se boste v načrtu posvetili stvarem, ki jih poznate. Izris se bo tako kot izrastek vaših misli na papirju razširil in razčlenil v smeri, ki so vam blizu, od tam pa tudi na območja, na katera mogoče do sedaj še niste pomislili. Domnevam, da vsi poznamo osnove geometrije in smo sposobni narisati tloris stanovanja, hiše z vrtom ali posestva. Načeloma zadostujejo dvodimenzionalni prikazi, vendar so tri ali celo več prostorski vsekakor boljši. Saj voda teče navzdol, sonce sije od zgoraj, v gozdnem vrtu govorimo o številni slojih, ki se med seboj prekrivajo, prav tako je zelo pomemben tudi tok časa … Vendar so že  tridimenzionalni prikazi zahtevnejši. Lahko si pomagamo z izdelavo modela, uporabo perspektive, pomagajo tudi plastnice ali senčenje, skratka možnosti obstajajo.

Drugi dejavnik, ki nam narekuje natančnost pa je pomembnost dela sistema, s katerim se ukvarjamo. Kuhinja in kopalnica, ki jo uporabljamo vsak dan in je poleg tega vozlišče številnih dogajanj, pretokov energij in snovi, si seveda zaslužita večjo natančnost. Tudi v spalnici se nahajamo vsak dan, vendar je postavitev postelje bolj preprosta kot postavitev pomivalnega korita. V kolikor pa vaš sistem vključuje tudi vrt ali sadovnjak, so to seveda območja, kjer centimetri niso več pomembni.

Če pa si želimo večje natančnosti, se potem, ko izdelamo vsaj osnutek prostorskega izrisa, še vedno lahko dogovorimo s kom, ki mu gre risanje bolje od rok, hkrati pa seveda vklopimo tudi čim več njegovih siceršnjih znanj.

In ne samo njegovih, že sam prostorski izris vam bo omogočil v proces načrtovanja vključiti znanja, potrebe, želje …  vaših bližnjih, prijateljev, sorodnikov ali slučajno mimoidočih s katerimi ste se zapletli v pogovor. Pri nadgradnji prostorskega izrisa v permakulturni načrt pa bo ta lastnost prišla še bolj do izraza.


Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Kategorije

%d bloggers like this: