Objavil/a: Janez Božič | 25/01/2021

SANJE

Danes sem sanjal, da smo v manjši družbi pili Martinovo vino. Breda je prevrnila kozarec in ta je ostal cel. O prtu ni imelo smisla zgubljati besed, Martin namreč dela kabernet in prt je prestregel par malenkosti že, ko smo jedli golaž in pili kavo, skratka nima smisla. Pač pa nam je pozornost pritegnil kozarec. To je bil takšen industrijsko izdelan kozarec, ki sem ga kupil glede na njegov zven. V sanjah je sicer izgledal malo manjši, vendar vem, da je bil nedvomno ta. Še danes se spomnim, da sem v trgovini odpiral škatle s kozarci, z njimi trkal in prisluškoval zvoku. Seveda sem si želel kupiti kozarec iz Rogaške, ampak najlepši zvok so imeli eni drugi kozarci. Štirje so že v steklenih nebesih, dva pa še imamo. V sanjah je bil ta Bredin zadnji. In potem šlo nekako tako.

Breda Špacapan, prva ženska dobitnica prestižne matematične nagrade, ki jo podeljuje Hardware University.

V tovarni vrhunski strokovnjaki v skladu z najnovejšimi znanstvenimi dognanji izdelujejo kozarce. Vsi delavci v največji meri spoštujejo usmeritve tehnologov, saj bodo le tako imeli njihovi kozarci tisti pravi zven, ki bo odzvanjal v ušesih še dolgo potem, ko se bodo iz glasbenega inštrumenta spremenili v nosilce omamnih vonjav. Kontrolorji z visoko glasbeno izobrazbo pred pakiranjem preizkusijo vsak kozarec in samo kozarci z najčistejšim zvenom so deležni najlepših škatel. Kozarce nato kupi, kdor jih pač kupi in cel komplet uporablja bolj ali manj enako. Pri mojih je šlo tako, dokler je bilo v njih vino smo jih uporabljali z večno trajajočo ljubeznijo. Ko smo jih pomivali, z nežnimi spomini in ko smo jih brisali, s hrepenečim pričakovanjem prihodnjega snidenja. Kljub vsemu se je prvi razbil dokaj hitro, večina je trajala, ampak vseeno jih je prej ali slej dolela takšna ali drugačna nezgoda. Ampak ta Bredin je trajal in trajal in trajal, kot naše prijateljstvo in božja ljubezen.

Ker se nam je zdela tema nadvse zanimiva, smo naročili taksi in se odpeljali v Oštarijo. Lastnik nas je z veseljem sprejel in nam za predjed postregel z bakalarjem iz ščuke, nadaljevali pa smo z belokranjsko frankinjo. Ko je po večerji, med katero je kraljeval somov file, naval popustil, je prisedel k nam in predstavili smo mu najnovejša odkritja o življenju dobro zvenečih kozarcev. Brez nadaljnjega je pritrdil vsem hipotezam in jih nadgradil s svojimi opažanji, ki so slonela na nekoliko večjih serijah. Pri njem se prvi kozarec iz serije ponavadi razbije že prvi dan in tudi izmed tistih, ki ostanejo, se jih večina prej ko slej razbije. Ampak potem proti koncu jih ostane eno par, vedno bolj pogosto premalo za celo omizje. In ti, kot izgleda, so večni. Seveda je res, da so deležni posebne nege, ampak vedno na koncu ostane samo eden, neuničljiv kozarec. Beseda je dala besedo in po študiji virov smo odkrili, da je število preživetih kozarcev nov recipriversekskluzon; torej število, ki je vse to, razen tega, kar naj bi bilo. Na svetovnem matematičnem kongresu smo doživeli aplavz, kot so ga doživeli le redki, saj je bil to prvi recipriversekskluzon, ki ga je odkril kdo drug razen utemeljitelja bistromatike – Douglas Adamsa.

Na žalost pa nam je dogajanje po kongresu ušlo izpod nadzora. Ko je Adams želel dokazati, da je tisti desni kamion pravi, tale levi pa privid, se je njegovo življenje končalo. V globoki žalosti, ki jo že več mesecev utapljamo, so se nadaljnje raziskave ustavile in ni verjetno, da se bodo še kdaj nadaljevale. Vendar smo poleg novega recipriversekskluzona odkrili še nekaj dejstev, ki so nadvse uporabna tudi v vsakdanjem življenju in jih zato navajamo v celoti.

Različne lastnosti, (trajnost) večine opazovanih parametrov (kozarcev) se porazdeljujejo po binomski krivulji.

Kozarec, ki se razbije prvi, spada med tiste, ki jih spremembe (nakup, odpiranje škatel, natakanje, na zdravljenje , prevračanje, pomivanje, brisanje, skladiščenje in jemanje iz skladišča) najhitreje prizadenejo.

Velika večina jih preživi dokaj dolgo obdobje, saj so primerno skladiščeni (za razliko od hrane, ljudi, cepiv in zdravil) in nedovzetni za spremembe v okolju (povišana temperatura, pojav novih virusov in spremembe zračne vlage).

Predzadnji kozarec se razbije zaradi fige, ki jo med zdravico nekdo drži v žepu.

Zadnji kozarec se ne razbije, saj je odporen celo na laži politikov.

https://litreactor.com/news/animating-the-prophecies-of-douglas-adams
Douglas Adams, utemeljitelj nove matematike – bistromatike.

Responses

  1. Pravzaprav sem se že parkrat lotil napisati ti odgovor na prejšnji komentar. Ampak ne gre pa ne gre, med dejstvi in prevladujočim mnenjem je preveč korakov, da bi jih lahko zajel, v formo, ki so jo bralci na tem mediju sposobni prebrati. Misliš, da bi lahko prejšnji komentar razdelila na manjše korake. Na nek način intervju. Za začetek izvleči iz njega bistveno, recimo odsotnost Kochovga testa?


Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Kategorije

%d bloggers like this: