Objavil/a: Janez Božič | 22/01/2021

MAMINA MAMA

Marija Tepeš 1902 – 1972

Po besedah moje mame je bila babica izjemno sposobna ženska. Leta 1930 se poročila in se s kmetov preselila v mesto. Zgradila je hišo in v kleti je bila tudi svinska kuhinja, ob hiši pa svinjak za dva pujsa. Da o kokošnjaku niti ne govorimo. Seveda so ob hiši imeli vrt in na robu mesta njivo, da so pujsa lahko hranili čez celo leto. Ampak pomemben vir svinjske krme so bile tudi pomije. Mama ali katera izmed njenih sestra so tako vsak dan vzele kanglico in obiskale someščane, ki so prispevali pomije. Babica jih je nato v svinjski kuhinji pripravila, po potrebi oplemenitila z doma pridelano kauro in pujsi so rasli.

Pozimi je prišel mesar in pomagal opraviti moški del zadeve. Babica je pujsa razdelila na porcije in najlepše kose za najpomembnejše stranke skupaj s peteršiljem zavila v mreno. Porcije je nato mama ali katera izmed njenih sestra nesla someščanom, ki so preko leta prispevali pomije. In tako so potem kakšen teden jedli svinjino, če je bil mraz mogoče še malo dlje. Ker pa dobro paše celo leto, so znaten del pujsa namočili v razsol. Seveda to še ni bil konec postopka, ki se je nadaljeval še v dimu in svinjskih nebesih, hkrati pa tekel že drugi krog. V svinjaku so bili mali pujski, vedro s pomijami pa je spet krožilo po mestu.

Za večje kose so porabili 5 dek soli na kilogram mesa, za manjše pa so porabo soli zmanjšali na 3 deke na kilo. Na približno 50 kil mesa so dodali 10 listov lovorja, 1-2 glavici česna, 1 pest kumine, 10 dek sladkorja in 2 pesti popra ter brinove jagode. Poper in česen so prej stolkli. Vse dišave s soljo vred so dali v posodo. S polovico mase so natrli meso, večje kose so še posebej pozorno natrli ob kosteh. Drugo polovico solne mešanice so, z dodatkom 3-4 litrov vode na ½ kilograma soli, kuhali eno uro. Popolnoma ohlajeno slanico so nato polili po mesu, pri čemer je moralo meso biti pokrito. Na vrh so položili nekaj desk in jih obtežili. Ako je postala slanica godlasta, so jo takoj zamenjali s svežo. Meso so 1x ali 2x preložili, večje kose vedno na dno in so jih le obrnili. Slanina je ležala pod šunko in kosti s kožo so ležale na koži. Manjši kosi so bili razsoljeni v treh večji pa v štirih, šunka pa, če je velika, v 6-8 tednih (približno 1 kilogram mesa se razsoljuje 1 teden). Nezadostno razsoljeno meso je v vedru sivo, neokusno in netrpežno. Mesa, ki so ga vzeli iz razsola, niso splakovali, temveč so ga s krpo samo malo popivnali ali pa za 24 ur obesili na mrzel prepih, da je voda odtekla.


Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Kategorije

%d bloggers like this: