Objavil/a: Janez Božič | 18/01/2021

VSE OB PRAVEM ČASU

Za nekatere se je epidemija COVID-a mogoče začela leta 2020, ko jo je razglasila vlada. Tistim, ki sledijo dogodkom v tujini, se mogoče zdi, da se je začela, ko so iz Kitajske začele curljati neprijetne novice. Za nekatere izmed nas, ki imamo majhne otroke pa se epidemija, sicer brez COVID-a začela, ko so le ti odšli v vrtec. Torej na en lep dan jeseni, pred nekaj leti. Otroci so bili v vrtcu kakšen mesec ali dva, nato pa so bil do pozne pomladi bolj ali manj doma. Najprej je bil bolan otrok, potem mami, potem ati, pa potem vsi trije … Seveda smo v vrtcu vprašali kaj se dogaja in vzgojiteljice so nam prijazno razložile: »Nič ne skrbite, to je čisto normalno ob prvem stiku z širšim socialnim okoljem, traja kakšno leto, potem pa bo bolje«.

https://www.sciencephoto.com/media/899730/view/streptococcus-mutans-sem
Bakterija Streptococcus mutans je tista, ki skupaj s saharozo povzroča karies, proti kateremu se nadvse uspešno borimo z ustno higieno.

Naslednje leto se je zgodba ponovila. Tokrat nismo več spraševali vzgojiteljic, spraševali smo pediatrinje. Nadvse prijazno so nam razložile: »Nič ne skrbite, to je čisto normalno ob prvem stiku s širšim socialnim okoljem, traja kakšno leto, potem pa bo bolje«. Ponavljanje istih napak namreč ne prinaša niti novih, niti boljših rezultatov. Seveda je nato sledila šola, trikrat lahko ugibate, kaj se je zgodilo. In na žalost vas moram razočarati, tudi učiteljica nam je poskusila prodati isto zgodbo.

Zgodba se je že nakazala tudi naslednje leto, nato pa se je začela korontena in nam  prihranila še eno zimo bolehanja. Kot so sedaj opazili mnogi, celo nekateri, ki so za to pristojni, je korontena vplivala tudi na pojavnost gripe, driske in prehlada, pa tudi na pojavnost sinusitisa, viroz in ostalih nebuloz. Nabor ukrepov, ki je mnoga leta v številnih državah širom sveta nadvse uspešno omogočal obvladovanje takšnih situacij, smo včasih imenovali bonton ali, odvisno od situacije, tudi higiena oziroma varstvo pri delu.

Moja mati je bila medicinska sestra. Ko smo se preselili v Stari trg pri Ložu sta starša poleg mene in dveh služb dobila tudi stanovanje, ki je spadalo k ambulanti. Jaz sem pri štirih veljal za precej bolehnega otroka, zato so mi, kot je bilo takrat splošno razširjeno, strokovno in znanstveno utemeljeno izrezali mandlje. Moji mami se je, ne vem kdaj, celo posvetilo, da moja bolehnost mogoče izvira iz dejstva, da je v uniformi medicinske sestre prehajala iz ambulante v stanovanje in nazaj. Ampak hvala bogu se je štelo leto 1972 in moj oče se je, kot marsikateri drugi, lotil gradnje hiše na tri štuke. Ko sem bil star šest let smo se preselili in kmalu sem si, rahlo zmeden, nadel pionirsko čepico in krenil svetli prihodnosti naproti. In malo pozneje kot pionirsko čepico sem dobil tudi Izkaz, kot se je takrat reklo spričevalu. V njem ni pisalo samo to, da sem dober učenec, pisalo je tudi to, da nimam niti ene ure izostanka od pouka.


Preverite svoje spričevalo in razmislite o svojem in otrokovem zdravju, ko sta oba imela 7 let.

Bolehni otrok je torej ozdravel. Je ozdravel zaradi hiše na tri štuke, dveh kilometrov, ki sta zrasla med mamino ambulanto in njenim domom, zato ker so mu izrezali mandlje, iz kakega četrtega razloga, ali zaradi kombinacije katerihkoli izmed štirih naštetih ne bomo vedeli nikoli. To so bili časi, ki se jih spomnimo kot zlate dobe socializma. To so bili časi, ko je bilo uvajanje higienskega minimuma nekaj, kar se je zgodilo mimogrede in smo si ga lahko privoščili na najvišji možni ravni. Kar se tiče COVID-a je danes prepozno, ampak bolje pozno kot nikoli, saj je higienski minimum, za razliko od množične histerije, nekaj, kar bo treba uveljavljati vsak dan in vse dni, dokler si želite živeti v skladu z industrijskimi načeli. Mogoče je res, da je korona virus prišel na krilih netopirja, ampak gojišče v katerem je pristal, pa smo ustvarili mi.


Responses

 1. Janez pozdravljen! V zvezi s tvojim zapisom o korona virusu razmišljam sledeče: kaj pa če nas nekdo opozarja, da vrtci niso primerni za otroke.

  • Pozdrav nazaj

   Vsekakor, v tem primeru na to opozarjam kar jaz. In ne samo, da vrtci in šole niso primerni za otroke, tudi bolnice niso primerne za bolnike in domovi za ostarele niso primerni za starostnike. Vse to so ustanove, ki v veliki meri podpirajo industrijsko dejavnost. Pri vrtcih je ta povezava še najbolj vidna, saj je Maria Montessori prvo priložnost (leta 1906) za vodenje svojega prvega vrtca dobila prav v soseski, ki so jo v predmestju Rima zgradili za delavce za malo nižjimi dohodki. Ti malo nižji dohodki so pomenili to, da sta morala v službo hoditi oba starša. Ni bilo več gospoda, ki je domov nosil denar in gospe, ki je skrbela za dom. Otroke pa je mogoče kdo čuval, mogoče pa tudi ne. Vrtci, šole, bolnice, domovi za starostnike in še kaka druga institucija pa so prevzeli nekatere funkcije, ki jih je tradicionalno opravljala družina. In ker so te institucije podpora industriji, ne družini, so bile že v izhodišču okužene z industrijskim pristopom. Torej koncentracija čimbolj podobnih oseb, oziroma kot bi rekli v industriji, predmetov dela. Otroci podobne starosti iz podobnega socialnega okolja in z izraženim lokalnim poreklom.
   In industrijski pristop ni bil induciran samo do sedaj omenjenim ustanovam, temveč je bil že mnogo prej vpeljan tudi v kmetijstvu, že tam se je soočil z živimi organizmi in bil v letih ko je Maria reševala proletarske otroke Rimu že v globokih stiskah. Časovno vzporedno (leta 1911 ustanovi antropozofsko društvo) je takrat na najširšem možnem področju že deloval Rudolf Steiner, ki je industrijsko pridelano hrano označil kot »degenerirano«, in predvidel da bo kot taka tako vplivala tudi na ljudi.
   In so modri posamezniki in posameznice reševali industrijo, vsak problem ločeno, ali vse probleme skupaj in je industrija vsako rešitev posebej premlela, iznakazila do nerazpoznavnosti in izpljunila 10 novih problemov. In so jo zopet reševali. In ne samo modri, tudi znanost. In so rešitve zopet pretvorili v industrijo in izpljunili 10 novih problemov. Ta postopek lahko opazujemo še sedaj, spremenilo se ni popolnoma nič. Niti znanost niti modri tega ne morejo rešiti, dokler lastniki kapitala vehementno zatrjujejo, da je vse pod kontrolo. Za kot »vse« seveda smatrajo kapital, s stranskimi produkti koncentracije kapitala pa naj se v ukvarjali drugi.


Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Kategorije

%d bloggers like this: