Objavil/a: Janez Božič | 03/01/2021

NOVOLETNA POSLANICA

Pred kakšnim mesecem sem prebral članek o tem, kako so se v SFRJ spopadli s črnimi kozami. Res super članek: berljiv, prepričljiv, kar vleče; če bi znal tudi jaz tako pisati, bi zagotovo imel kakšno službo.

Na žalost pa primerjava med črnimi kozami in COVID-om, ni umestna ravno v vseh pogledih. Če lahko verjamemo Wikipediji, je približno tako: “Človeška populacija je edini bazen, v katerem prebiva virus črnih koz”. Medtem ko je, tako vsaj pravijo, korona virus že v osnovi prišel iz živalske populacije.

V svetu, ki mu vladajo specialisti, je sicer težko napisati dva stavka, ne da bi koga užalil. Ampak ne glede na karkoli bi želel povleči vzporednico s kolero. Seveda tudi ta primerjava ne zdrži na celi liniji, kolero namreč povzroča bakterija in ne virus, vendar je za to, kar želim povedati, važno le to, da jo povzročata najmanj dva dejavnika: patogeni organizmi in slabe navade. Za kolero tako sedaj vemo, da jo povzroča bakterija Vibrio cholerae in da jo v številnih deželah še vedno pri življenju ohranja sranje v pitno vodo. Torej hipotetično vprašanje: Če bi bilo cepivo proti koleri učinkovito, bi še naprej srali v pitno vodo? Izkoreninjanje slabih navad je torej najmanj tako pomembno kot zdravljenje, vendar je za to potreben zgodovinski spomin, ki pa si ga že spet lastijo specialisti (eni drugi, ki se s tistimi prvimi ne pogovarjajo). Pozor: spominjanje je prva faza na poti h ustvarjanju, ne prepustite ga specialistom. Zato bi se bilo sedaj, ko mineva obletnica najnovejše katastrofe, dobro ozreti nazaj.

Vibrio cholerae povzročitelj kolere, ki smo jo v Evropi na minimalno raven ukrotili z ukinitvijo slabih navad in uspešno terapijo.

Nekako decembra 2019 so iz Kitajske začele prihajati zaskrbljujoče novice in danes se vsi strinjajo, da se je korona virus razširil iz tržnice v mestu Wuhan. Mogoče je to res, mogoče pa ne. Če je, je bila torej napaka v nespoštovanju higienskega minimuma. To je bil trenutek, ko bi splošno razširjena ali vsaj splošno znana pravila rešila cel svet.

In potem se je korona virus podal na sprehod po velemestu. Sedaj, ko maske nosimo vsi, se mogoče ne spomnimo več, da so nekateri maske v velemestih nosili že prej in to so počeli zaradi slabega zraka, virusa gripe in še marsičesa drugega. Slab zrak, in še marsikaj drugega, povzroča pljučna obolenja.

Korona virus je sicer napadel vse velemeščane, vendar so največji davek plačale ranljive skupine. Poleg pljučnih bolnikov so bili to predvsem ostareli. Kljub temu pa se to tiče tudi nas, ki dihamo s polnimi pljuči in smo na višku zrelih let. Ne smemo namreč spregledati, da se ranljive skupine spreminjajo. Pri AIDS-u so bili najprej na udaru homoseksualci, intervenozni uživalci drog in uporabniki transfuzije. Danes smo, kar se tiče AIDS-a, ranljiva skupina vsi.

https://www.paho.org/en/news/25-3-2020-similarities-and-differences-covid-19-and-influenza
Korona virus bomo v Sloveniji izkoreninili z izdajanjem protikoronskih zakonov in prijateljev.

Nato se je korona vkrcala na letalo in poletela v širni svet. To je bila priložnost za še eno splošno znano pravilo: Karantena. Če so še ne tako daleč nazaj na krovu ladje opazili kaj nalezljivega, so izobesili rumeno zastavo, se zasidrali pred pristaniščem in čakali. In na ladji niso ostali samo mornarji. Na ladji je ostal tudi kapitan, vsi častniki in pa predvsem ladijski zdravnik. Ampak karantena pred enim letom še ni bila tako popularna, saj je bilo vendar potrebno zagotoviti prost pretok kapitala, kapitalistov in ostalih turistov.

In ko se je korona izkrcala iz letala, se je srečala z nogometnimi navdušenci, domovi za ostarele, šolami, bolnicami, nakupovalnimi središči, industrijskimi obrati ….. skratka, koder je gužva, tam je ona. Tako kot gripa, driska in vse ostale viroze, ki so marsikoga prepričale, da je šport nekaj, kar se izvaja v prvi osebi, da morajo ostareli ostati doma, da je bolje ostati izven bolnice, pridelati čimveč svoje hrane, delo združevati na lokalnem nivoju in podobne strašno nemoderne rešitve.

In nato so izdali »Zakon o interventnih ukrepih za zajezitev epidemije COVID-19 in omilitev njenih posledic za državljane in gospodarstvo«. In minilo je pol leta in izdali so še 6 (z besedo šest) zakonov. In virus se ni ustavil. Ni se ustavil v Sloveniji, ki je izdala 7 zakonov in ni se ustavil na Švedskem, kjer najverjetneje niso izdali nobenega protikoronskega zakona. Širjenje virusa torej ni povezano s količino zakonov.

Ne smemo pozabiti: “Družba to smo mi”. Obstajali smo že pred prvim zakonom in iskreno upam, da bomo obstajali tudi po zadnjem. In od prvega do zadnjega dne se bomo soočali z virusi. Zato vam za novo leto želim, da bi se specialisti naučili pogovarjati, izkoreninjenje slabih navad, izvrsten zgodovinski spomin, higienski minimum, zdravo okolje, prost pretok informacij, možnost samoizolacije, ozaveščanje ranljivih skupin in ukinitev monokultur. Da bi začeli v vseh deželah razvijati kvalitetno javno zdravstvo, ki se bo sposobno brez države odzvati na posledice globalizacije. Skratka, da boste v prihajajočem letu vsi zdravi in srečni, da bodo prazniki kar najprijetnejši, da boste v najboljšem zdravju dočakali 120 let in nato mirno umrli v spanju.


Responses

  1. Hvala. Super zapis. Res.

    V ned., 3. jan. 2021 09:12 je oseba Janezbozic’s Blog napisala:

    > Janez Božič posted: ” Pred kakšnim mesecem sem prebral članek o tem, kako > so se v SFRJ spopadli s črnimi kozami. Res super članek: berljiv, > prepričljiv, kar vleče; če bi znal tudi jaz tako pisati, bi zagotovo imel > kakšno službo. Na žalost pa primerjava med črnimi kozami in” >

  2. Ma ne vem ce se korona rada gužva
    V Ženevi naprimer so že dolgo zaprte vse kulturne institucije in v valovih male trgovine in restavracije.
    Korona najraje poseda v pol praznih teatrih in kinih, nikoli pa ne bi hotela v gužvo kakršna vlada v Manorju naprimer, veleblagovnici, ki ni odprta le za hrano ampak za vse kar hoces. In ljudje se drenjajo do daril, do sirov, vse vprek . Ah tega korona res me mara, zato so velike trgovine ves čas odprte. Čudna korona, a vsaj vemo da najrajši konzumira kulturo, kar je neverjetno, ker ima drugace tako slab sloves.


Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Kategorije

%d bloggers like this: