Objavil/a: Janez Božič | 17/01/2017

OBJETI DREVO IN UMRETI

Prvi objemalci dreves so bili vaščani, ki so poskusili zaščititi drevesa v svoji vasi Khejarli. Pred skoraj 200 leti je Maharadža Abhay Singh zahteval les za gradnjo svoje nove palače. Zato je poslal vojake, ki naj bi posekali drevesa v okolici vasi Khejarli, kjer je bilo polno dreves. Vendar, ko so vaščani izvedeli za namero kraljevih vojakov, so se uprli. Med pogajanji jim je bilo ponujeno, da drevesa rešijo z odkupnino, vendar so predlog zavrnili kot žalitev njihove vere. Vse skupaj je bilo 294 moških in 69 žensk, vsi so pripadali Bishnoismu – veji hinduizma. Potem ko so vaščane, ki so se dobesedno oklepali dreves, poklali, so iz dreves naredili gradbeni les za gradnjo palače.

14494674_1505155512831538_6819443159051140894_n

Foto: Ženske gibanja Chipko v zgodnjih 70-ih v vasi Garhwal Hills v Indiji ščitijo drevo pred posekom.

Toda delovanje vaščanov je pripeljalo do uredbe, ki prepoveduje podiranje dreves v vseh vaseh, ki jih naseljujejo Bishnoi. Te vasi so danes gozdne oaze sredi sicer puščavske krajine. Ne samo, da so Bishnoi navdihnili gibanje Chipko, ki se je začelo leta 1973, ko je skupina kmečkih žensk v himalajskih hribih severne Indije sklenila roke okoli dreves, določenih za posek. V nekaj letih se je ta taktika, znana tudi kot drevesna satjagraha, razširila po vsej Indiji, spodbudila reforme v gozdarstvu in moratorij na sečnjo v himalajskih regijah.


Responses

 1. Vau!

  Dne 17. januar 2017 08:12 je Janezbozic’s Blog napisal/-a:

  > Janez Božič posted: “Prvi objemalci dreves so bili vaščani, ki so > poskusili zaščititi drevesa v svoji vasi Khejarli. Pred skoraj 200 leti je > Maharadža Abhay Singh zahteval les za gradnjo svoje nove palače. Zato je > poslal vojake, ki naj bi posekali drevesa v okolici vasi Kheja” >

 2. Dragi janez, ta zgodovine mi ni znana.

  Prispodoba med drevesom in človekom pa je del razumevanja človeka. Steiner pove, da je človek obrnjena rastlina.

  >Danes drevesa umirajo “sama”, ruši se “palača” človeštva.

  A vse ima svoj namen.

  Love&Light Ivka

  • Ivka najlepša hvala. In še en hvala za Steinerjeve besede. Sploh super hvala. Kar pa se tiče zgodovine je to najverjetnej zato ker jo v glavnem pišejo Angleži, ki sicer v tem primeru niso nič krivi je pa res, da se med njihovo vladavino v Indiji prav tako ni zgodili nič dobrega.


Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Kategorije

%d bloggers like this: