Objavil/a: Janez Božič | 29/07/2015

KOSILO NA DVORIŠČU

Poletno deževje, kot ve vsak Slovenec, bo pognalo gobe iz tal. Pa ne samo gob, prav tako je odprlo sezono poletne divje zelenjave, recimo navadnega tolščaka (Portulaca oleracea). Letos ga je prvi našel triletni sin, na žalost v najbolj pognojenem delu igrišča – očitno tolšcu ugajajo s hranili bogata tla.

Ni ga težko spoznati ali najti, poleg tega pa ga ne morete z ničemer zamenjati.

Ni ga težko spoznati ali najti, poleg tega pa ga ne morete z ničemer zamenjati.

Navadni tolščak je nizka, na zemlji ležeča, od mesta izrasti naprej razrasla rastlina. Steblo je okroglo, mesnato, svetlo zelene ali rdečkaste barve, dolgo približno toliko kot je staro. Listi so debeli, mesnati in sočni, cvetovi so majhni, rumenkasti, zvezdaste oblike in odprti samo v sončnih dopoldnevih ali popoldnevih. Nabiramo ga še preden semena dozorijo, torej zdaj. Semena so namreč zelo drobna, trda in pod zobmi puščajo rahlo strašljiv občutek. Najlaže je nabirati vršičke do prvega poškodovanega lista. Kljub vsemu je to precej majhen grižljaj. A če vam bo všeč, ga boste gotovo pripravljeni nabrati za celo skledo. Recimo solate. Da bo naloga lažja, lahko skledo dopolnite s paradižnikovo solato, s čebulo ali brez.

Sicer izvira iz vzhodne Azije, vendar je danes razširjen po celem svetu, prav tako pa tudi po celem cvetu vedo, da je užiten in zdravilen. In so očitno vedeli tudi že v prazgodovini, saj so njegovo seme našli na številnih seliščih. Prav tako so ga omenjali zgodovinarji, že v 4. stoletju pred Kristusom so recimo napisali, da ga je pametno sejati aprila. Do sedaj so pridni vrtnarji vzgojili že 40 različnih sort, nekatere za prehrano, nekatere za okras. Izkaže pa se tudi kot zelena zastirka, ker soustvarja vlažen mikroklimat za bližnje rastline. Dober vpliv seže tudi v globino, saj ima tolščec globoke korenine, ki poleg vlage na površino vlečejo tudi hranila. Očitno se je po vsem svetu razširil s človeško pomočjo, vendar se dobro znajde tudi brez nje. Kar se tiče gojenja je zato kar najmanj zahteven. Ne izpulite ga.


Responses

 1. Zanimivo, premlatiš, pa kot pravijo-pametnejši odneha!

  • Nisem in nisem mogel ugotoviti, na kaj se nanaša ta komentar in šele sedaj mi je kapnilo, da se nanaša na Robide. Res je, ko izmed robid izbereš najlepše poganjke in jih začneš gojiti prestale najbolj prizadaneš če jih z leseno palico premlatiš. To je eden izmed nasvetov, ki sem jih prinesel iz gozdarstva, še iz časov, ko smo na veliko sadili smrekice.

 2. Ta se mi zelo razraste po vrtu. Pojem ga tudi v solati, ampak sem nekje brala, da prevelike količine povzročijo prebavne motnje.

  • Za marsikatereo divjo zelenjavo sem slišal kaj takega, pa za nobeno ne morem potrditi. Mogoče je to kaj takega kot to, da jaz ne morem jesti črnih redkev.

 3. Hehe pred leti sva ga imela na vrtu toliko, da sva ga poimenovala “podjetnik”. Potem pa sva ugotovila, da je to tolscak in da je okusen in … ga skoraj ni vec 😦
  Kje bi nasel semena kaj vec sort?

  • Pri meni še kar lepo raste, je pa res, da se do njega tudi lepo obnašamo. Kar se sort tiče bi pa šel najprej v Kalio, potem pa na internet.


Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Kategorije

%d bloggers like this: