Objavil/a: Janez Božič | 17/07/2015

BLJUŠČ

Izdajalsko rdeče jagode vam bodo pokazale nahajališča bljušta.

Izdajalsko rdeče jagode vam bodo pokazale nahajališča bljušta.

Sedaj je najboljši čas za iskanje nahajališč bljušča (Tamus communis). Spoznali ga boste po rdečih kroglicah, ki visijo z vej na gozdnem robu, najraje južnem. Res je, da tokrat ne boste nabrali nič hrane, zato pa se boste lahko ponjo vračali vsako pomlad od sedaj naprej.

Bljušt je ena od tistih jedi, na katere so nas navadili Dalmatinci, vendar za razliko od Šparuga raste tudi v celinskem podnebju. Okus pa je okus, o njem se ne razpravlja. Meni je všeč tako surov kot kuhan ali pečen, zato sem se potrudil razmisliti tudi o tem, kako bi spodbudil njegovo rast, torej o gojenju.

Na svojem posestvu sem ga prvič našel šele pred kakimi petimi leti. Za začetek ga nisem pokosil, kar je bilo že dovolj, naslednje leto se je pridelek podvojil. Kot gojena zelenjava je zelo hvaležen, saj se odziva tudi na najmanjše poskuse pomoči, hkrati pa ne izgubi niti malo okusa, kot se to rado zgodi pri špargljih. Pri gojenju je seveda najpomembneje, da mu ne posekate rastline, na kateri raste. Če to storite, se boste morali namreč sprijazniti z dejstvom, da ovijalke brez opore rastejo zelo slabo. Ali pa se potruditi in ob najmočnejši poganjek vsako leto zapičiti kol.

Po take poganjke, ki jih je pravzaprav težko najti, pa se boste vrnili spomladi. (Foto: Miša Keskenović)

Po take poganjke, ki jih je pravzaprav težko najti, pa se boste vrnili spomladi.
(Foto: Miša Keskenović)

Prav tako ni dobro odstraniti stebel, ki čez veje opornih grmov ali dreves visijo preko zime, saj so le ta najboljša možna opora, okoli katere lahko zraste pravi steber več metrov visokega bljušta. To, da literatura kot največjo dolžino navaja tri metre, lahko spregledate. Ker je plezalka, sem bil zelo presenečen, da se zelo dobro odziva tudi na pletje in v tem letnem času, ko je jasno vidno kateri poganjek je zmagovalen, saj ga krasi obilica plodov, ga lahko oplejete hitro in učinkovito. Predvsem pa natančno in temeljito, saj je pletje v vseh drugih sezonah povezano z večjo nevarnostjo zmanjšanja pridelka, kot sedaj. Število – sicer strupenih – plodov je dober pokazatelj vitalnosti rastline. V naravi boste, na enem poganjku, redkokdaj našli več kot 30 plodov. Z leti uspešnega gojenja pa boste lahko vzgojili poganjke, ki bodo imeli tudi tisoč jagod.

A na tak način ne boste našli moških rastlin. Enospolnost je med rastlinami sicer bolj redka kot pri živalih, vendar je ravno bljušč ena od tistih zeli, ki ima na eni rastlini le moške, na drugi pa le ženske cvetove in zato poleti tudi jagode. Ne vem, kolikšno je razmerje med moškimi in ženskimi rastlinami v naravi, lahko pa vam rečem, da je na mojem posestvu moških več kot ženskih, zato se vam bo splačalo, ko se spomladi vrnete po zelenjavno prilogo, podrobno pregledati tudi bližnjo okolico.

Če želite povečati število nahajališč, morate ženske rastline ohraniti preko celega leta.

Če želite povečati število nahajališč, morate ženske rastline ohraniti preko celega leta.

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s

Kategorije

%d bloggers like this: