Objavil/a: Janez Božič | 15/01/2015

CELOSTNI PRISTOP

don_kihot_by_kitsu_aseru-d5rlcl2Ne morem vam povedati, kolikokrat mi na misel pride prvo permakulturno predavanje, ki sem ga imel. Pri tem pravzaprav mislim cel sklop predavanj, ki so se razvijala ob diapozitivih. Začelo se je s kopijami diapozitivov Declana Kennedya in se nato razvijalo v skladu z mojimi potovanji po permakulturnih sistemih. In seveda tudi v skladu z mojim razumevanjem permakulture. Nabralo se je 100 diapozitivov, ki so ob vdoru LCD tehnologije jadrali v arhiv. Vendar se spomnim, da so ljudje z nejevero sprejemali novice o 100 % energetsko neodvisnih hišah, o bioplinu, o biodizlu, da so se jim oči zasvetile ob omembi sončnih ali vetrnih elektrarn, da so spraševali ali permakultura lahko prehrani svet in se jim je zastiranje zdelo nekaj nadvse čudnega. Seveda pa je večina preslišala, da so to le recepti, ki v njihovem sistemu morda ne bodo delovali ali pa celo niso potrebni. Večina izmed omenjenih receptov je danes v splošni rabi.

In glej ga zlomka, vsaka od zadev, ki sem jih omenil, se je razvila v bedarijo zase. 100 % energetsko neodvisne hiše so postale pasivne hiše. Bioplin je postal nočna mora prenekaterega Belokranjca, ki je še do pred par leti živel od turistov na Kolpi. Biodizel je nekaj, kar požre več energije, kot jo da od sebe. Sončne elektrarne so postale nekakšni silikonski vinogradi. Vetrne elektrarne pa so postale rezalnice za ptiče.

V svetu obstaja tisoče primerov dobre prakse za vsako od navedenih tehnologij, tudi za uporabo bioplina. In seveda obstajajo tudi slabi. In kako se tega lotimo v Sloveniji? Po celi državi zbiramo nesnago, ki se že na poti do elektrarne spremeni v nekaj nadvse strupenega, zasmradimo dobršen del Črnomlja, prilagodimo zakonodajo, ki gošče iz bioplinarn enači z gnojevko in jo nato sipamo po poljih v bližnji okolici. Po mojem mnenju je najhuje to, da določeni psi sploh niso lajali. Nobeden kmetijski strokovnjak ni povedal, da so koncentracije prevelike in da je sestava strašno strupena. Ne! Naravovarstveniki so začeli biti plat zvona, da so izviri in vodotoki vse bolj onesnaženi. Pozor! Naravovarstveniki sploh niso bili niti stvarno niti krajevno pristojni.

In vetrne elektrarne, ponos nekaterih prijateljev, ki se permakulture lotevajo v bolj vetrovnih območjih. Zgradimo jih v sredini slovenskega največjega območja strnjene narave, s presekami elektrovodov odsekamo Volovjo reber od Snežnika, uničimo še eno zadnjih gnezdišč planinskega orla, uporabimo zastarelo tehnologijo, probleme rešujemo po politični namesto po strokovni plati…. In predvsem, vetrne elektrarne zgradimo tam, kjer bodo polovico vetrovnih dni izklopljene, saj nobena tehnologija ne prenese takšnih sunkov, kot jih je sposobna ustvariti burja. Tako mimogrede: je kdo od vas kjerkoli na krasu ali primorskem že videl mlin na veter? Pa da ne bi mislili, da mlinov niso imeli. So, saj so pridelali veliko žita in vse so zmleli na tistih vodotokih, ki jih je bilo odločno premalo in sploh ne tečejo kadarkoli. Pa čeprav so veter na primorskem znali izkoriščati, z njim so recimo črpali vodo v solinah, z njim so recimo obpluli svet. Vendar so veter v solinah rabili poleti, ko je burja bolj poredka, ladje pa imajo sebi lastno dinamiko. V Sloveniji smo seveda imeli mline na veter in jih imamo še danes, vendar to nikogar ne zanima.

In za konec pasivne hiše. Nekateri vedo, da 100 % energetsko neodvisnost lahko dosežemo še s čim drugim kot 100 % izolacijo in da je 100 % izolacija lahko zelo škodljiva. Hiša je namreč vpeta v okolje, del tega okolja je tudi podnebje. Če nam le-to dopušča, lahko energetsko neodvisnost (s tem, da neodvisnost ravno tako ni sama zase zveličavna) dopolnimo z sončnimi kolektorji, vetrnimi elektrarnami, drvmi ali bioplinom iz lastne proizvodnje, ali uporabo biodizla, ali, ali, ali. Hiša pa mora dihati. Če ne diha, se v njej nabira vlaga in če se v njej nabira vlaga, plesni in če plesni hiša, plesnimo tudi mi.

Torej pozor! Nima smisla govoriti o permakultrurnih vrtovih,hišah ali sadovnjakih, in tudi vetrna elektrarna sama po sebi ni permakulturna. Ne obstaja nič takšnega kot permakulturni poligon. Pač pa so lahko vsi ti elementi del permakulturnega sistema. Vsak od njih (ampak ne vsi hkrati) je lahko vpet v sistem, ki ga označuje celostni pristop.


Odgovori

  1. Pasivna hiša je še zmeraj priključena na vodovod, elektriko in ima kanalizacijo. Če bi bila to resnično PASIVNA hiša, teh priključkov ne bi imela.

    • Pomen besed se spreminja s časom in s smerjo pogleda na svet 😉 Ljudje so šokiran, ko izvedo, da je besedna zveza Zelena revolucija rezervirana za mehanizirano kmetijstvo, ki sloni na komasacijah in uporabi pesticidov.

    • Točno tako. Danes pa se mi poraja še eno vprašanje. Pa si sploh kdo želi pasivno hišo? Jaz si želim aktivno: tako, ki živi, v kateri rastejo ljudje, ki jo obdajajo drevesa, ki je pozimi topla in poleti hladna, tako, ki zbira dež ….

  2. da da…bedarije bedarij.


Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Kategorije

%d bloggers like this: