Objavil/a: Janez Božič | 26/03/2014

REVOLUCIJA ENE SLAMICE

http://www.treehugger.com/green-food/natural-farming-pioneer-fukuoka-masanobu-dies-95-years-old.html

Masanobu Fukouka

Reči da »stojimo na ramenih velikanov« mogoče v primeru drobnega možakarja, ki so ga leta le še bolj in bolj približala zemlji, zveni nenavadno. Vendar je vsekakor resnično. Seveda tudi Masanobu Fukuoka ni bil prvi, ki je spoznal pasti industrijskega kmetijstva, vendar je njegova pot tista, ki pritegne pozornost. Že sama vizija, spočeta v globini intuicije, odločnost mladega znanstvenika, da bo vizijo razvijal naprej, leta trdega dela, odrekanja, neuklonljivosti. Leta, ki jih je hkrati zaznamovalo pozorno opazovanje, nežno zlitje z naravo, skromnost in odkritost, so leta, ki iz mladeniča naredijo modreca.

Kot permakulturni učitelj sem se z njegovim delom najprej srečal preko navdušenja kolegov, ki so njegova dela brali v angleščini. Ko sem pozneje, v hrvaščini, tudi sam prebral »Revolucijo jedne slamke«, me je razkorak med prvimi informacijami polnimi navdušenja in skromnim vtisom, ki ga je name pustila knjiga, močno presenetil. Ko sem odkril, da sem pravzaprav bral le prevod prevoda, sem knjigo prebral še enkrat in od takrat naprej je bila pri mojem delu nepogrešljiva. Seveda še danes, po dvajsetih letih dela, ne razumem marsičesa napisanega, vendar tam, kjer razum omaga, na pomoč priskočijo čustva, ki mi omogočijo občutiti naravo neposredno.

Masanobu Fukouka v svetu ni le glasnik naravnega kmetovanja. V krščanski Evropi je tudi glasnik budizma. V ponorelem vsakdanu je glasnik v nekega drugačnega ritma bivanja. In po celem planetu je glasnik Japonske. Zlitje vseh teh štirih svetov, ki so že vsak zase modernemu Evropejcu popolna neznanka, nas popelje v vrt, v katerem ni nič tako, kot je bilo še malo prej.

Masanobuja Fukuoke ni ustavila starost, prav tako ga ni ustavila bolezen, poučeval je tudi, ko je svoje učence sprejemal leže, se s pomočjo rok premikal po vrtu in govoril, da je vedno bliže zemlji. Prav tako ga ni ustavila smrt, saj se je zdaj dokončno zlil z zemljo, ki jo je tako ljubil in nam sedaj preko nje sporoča, da za pravične ni počitka.


Responses

 1. Živjo,

  zanima me cena knjige?

  lp

    Helena

  ________________________________

  • Cena knjige je 25 evrov. Vezana v platno, kvaliteten papir, skratka nekaj za več generacij.

 2. ” nam sedaj preko nje sporoča, da za pravične ni počitka.”
  ZAKON ! HVALA!


Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Kategorije

%d bloggers like this: