Objavil/a: Janez Božič | 18/11/2013

NAČELO UČINKOVITEGA NAČRTOVANJA PORABE ENERGIJE

Če je načrtovanje jedro permakulture, potem je to je načelo jedro načrtovanja.

Pozor, ni vsako posestvo dovolj veliko za vse cone. Bralcem se opravičujem za angleščino, avtorju pa za krajo.

Pozor, ni vsako posestvo dovolj veliko za vse cone. Bralcem se opravičujem za angleščino, avtorju pa za krajo.

V permakulturi prostor, na katerem živimo, za potrebe načrtovanja največkrat razdelimo v 5 con. Običajno ga prikažemo na primeru idealizirane kmetije in odnosa do rastlin. V te cone potem glede na pogostost uporabe in medsebojno povezanost umeščamo rastline, objekte, živali – skratka vse elemente našega posestva.

Tako je nulta cona prostor, kjer živite: spalnica, kuhinja, kopalnica, skratka hiša. Tu se prepleta večina tokov, ki tečejo skozi naše življenje, tu zadovoljujemo naše osnovne potrebe in uresničujemo številne izmed želja. Tu posadimo rastline, ki jih je dobro imeti pri roki kadarkoli, ali takšne, ki zahtevajo našo stalno pozornost. V korita in lončke posadimo raznolike začimbnice in posejemo semena za pripravo sadik. Vaze zapolnimo s potaknjenci trt, murv, fig, oziroma karkoli ste pač trenutno narabutali na svojih potepih. To je prostor, v katerem živimo, prostor, ki je dostopen v copatih. V ta prostor je smotrno vložiti največ truda, saj v njem prebijemo največ časa, je zelo dragocen in po navadi tudi precej drag.

Prva cona je prostor, ki se neposredno dotika nulte cone – tukaj je mesto za vrt z zelišči in zelenjavo. Za obisk te cone imamo največkrat pripravljeno konkretnejšo obutev. Tudi tu je naša prisotnost potrebna vsakodnevno, čeprav je res, da se vrtu v dežju, pa tudi rosi raje izogibam. Najverjetneje nima smisla naštevati posameznih vrst zelenjave. Je pa smotrno omeniti, da se da določene eno- ali dvoletnice nadomestiti s trajnicami. Trajnice namreč zahtevajo neprimerno manj dela. Stoletna čebula je tako s permakulturnega vidika dodatno zanimiva. Po drugi strani pa številne enoletnice lahko gojimo na način, ki niti zahteva setve. Letos smo se recimo odločili pridelati seme blitve, zato smo štiri rastline pustili v seme. V vrečki ga je kakšen kilogram, kar lepa količina pa se ga je raztrosila naokoli. In tako smo med nabiranjem doraslih blitvinih listov v sredini oktobra že opazovali mlade blitvice. Seveda sčasoma vse skupaj postane delno do pretežno zmedeno, vendar se lastniki ponavadi kar dobro znajdemo. Na isti način recimo pri nas doma obravnavamo tudi peteršilj, tradicionalno vrtnarstvo pa takšen pristop priporoča za motovilec. Skratka, lahko ga uporabite za vse vrtnine, ki ste jih sposobni spoznati v fazi kličnih listov. Seveda se tu pojavi paradoks: bolj kot poenostavljate gojenje vrtnin, bolj in bolj spadajo v bolj oddaljene cone.

Tudi druga cona je še vedno intenzivno oskrbovana, vendar vsakodnevna prisotnost ni več potrebna. Tu zasadimo predvsem zahtevnejše sadno drevje in grmičevje. Seveda nič, kar bomo posadili  kamorkoli, ne bo potrebovalo oskrbe s takimi ali drugačnimi naftnimi derivati. Sintetizirana mineralna gnojila torej ne sodijo v permakulturni svet, seveda pa obstajajo tudi mineralna gnojila, ki jih lahko pridelamo doma ali najdemo v bližnji okolici. Nobenih pesticidov – v permakulturi se trudimo za to, da bi bile rastline čim močnejše in ne, da bi bili njihovi gostje čim šibkejši. V odvisnosti od razpoložljivega prostora v tej coni lahko posadimo malino ali maline, češnjo ali češnje. Bolj zgodnje bliže hiši, tiste ki rodijo pozneje pa malo bolj stran. Ponudba sadjarjev je vedno bolj ustrezna tudi našim potrebam. Če želite zelo pester dom z okolico, je končna številka vnesenih sort štirimestna. Vendar je to bolj pristop za botanične vrtove. Ker pa ste se odpovedali pesticidom, ne pozabite na zeliščni sloj! Sem spadajo vse rastline, katerih gojenje ste izmojstrili do te mere, da jih lahko samo obirate.

Na conacijo permakulturnega posestva pri pojočem potoku (PPPPP) ima ključni pomen nagib terena. (Karotografija: ESRI, GURS in jst)

Na conacijo permakulturnega posestva pri pojočem potoku (PPPPP) ima ključni pomen nagib terena. (Karotografija: ESRI, GURS in jst)

Tretja cona za lastno uporabo naše prisotnosti ne potrebuje več. Seveda prihajamo obirat plodove ali nabirat les. Hkrati kontroliramo stanje in razvoj, ter ob tem naredimo načrt usmeritvenih del, ki bodo zagotovila, da se najrazličnejši predeli razvijajo v želeni smeri. Prav tako v to cono umestimo rastline ali živali, katerih gojenje smo izmojstrili do te mere, da nam omogočajo zaslužek. Le-te obsegajo večje površine, saj le te omogočajo smotrno izrabo časa.

V četrto cono ne posegamo, to je prostor za divje živali, prostor za sprostitev, vaš osebni pragozd. Seveda lahko po sprostitvi na poti domov poberemo kakšno poleno, vendar naj bo naš vpliv na ta prostor čim manjši. Predvsem pa ne pojdite nikoli nikamor brez kakšnega orodja, recimo beležnice in svinčnika, ali vrtnih škarij. Tako bo vsak sprehod po vašemu posestvu postal zmes načrtovanja in sproščenega dela.

V vsakdanjem življenju stvari niso tako preproste; če živite v šestem nadstropju bloka v soseski s 1500 prebivalci in ste vpeti v vsakdan službenih obveznosti, je vse skupaj čisto drugače. Vaša nulta cona je stanovanje, prva stopnišče in dvigalo. Druga cona so igrišče in parkovne površine pred blokom ter avto, tretja cona sta služba in vikend, skratka težko obvladljiv konglomerat, ki zahteva velike investicije v transport. Imamo pa Slovenci to srečo, da lahko za četrto cono proglasimo kar vse slovenske gozdove. Bomo znali ohraniti to prednost, ali bo šla po isti poti kot vse pridobitve razrednega boja od Matije Gubca do komandanta Staneta?


Odgovori

  1. […] učinkovito načrtovanje porabe energije; […]


Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Kategorije

%d bloggers like this: