Objavil/a: Janez Božič | 09/10/2013

NOBELOVA NAGRADA

Kmetovanje pred in po Monsantu. Kakšno vprašanje?

Kmetovanje pred in po Monsantu. Kakšno vprašanje?

Ko je Alfred Bernhard Nobel ustanovil sklad za Nobelove nagrade, si najverjetneje ni mislil, da bo recimo Nobelovo nagrado za mir dobil ameriški predsednik, ki je v svojemu mandatu zanetil več vojn kot cela dinastija Bušev.

Kot so me naučili v šoli, je Alfred Bernhard Nobel nesluteno bogastvo pridobil z iznajdbo dinamita. To je sicer le del resnice, zgodovina pač govori, da se je cela družina celo življenje ukvarjala s tem, kako čim hitreje ubiti čim več ljudi. Skratka bili so prekupčevalci z orožjem. Ni pa pridobil le neverjetnega bogastva, pridobil je tudi najtežjo vest na svetu in, da bi jo opral, je ustanovil sklad, iz katerega se še danes podeljujejo nagrade, katerih številni prejemniki se vpišejo med nesmrtnike. Seveda pa nagrade prejmejo tudi raznorazni kreteni, kot je na primer Norman Ernest Borlaug, saj si je politika že zdavnaj utrla pot v odločitve žirije.

In Norman ni bil kar tako. On je bil osrednji tvorec zelene revolucije. Tisti, ki ob besedni zvezi Zelena revolucija pomislite na Masanobo Fukuoko, ste namreč v zmoti. Zelena revolucija je slonela na uvedbi mineralnih gnojil v kmetijstvo. Prav tako je slonela na obširnih komasacijah, ki so s podeželja pregnale miljone kmetov. In prav tako je slonela na prodoru težke mehanizacije, ob katerih največji slovenski traktorji izgledajo kot igračke. In da ne bo pomote – še sloni. In svet je res ozelenel. Normana so slavili kot rešitelja milijona stradajočih. Nihče pa ne poudarja preveč rad, da bo svet zelenel samo, dokler bo nafta v potokih tekla iz vrtin. In da milijoni danes stradajo ravno tako, kot so pred Zeleno revolucijo. Da Norman ni kar tako, je dokazal s prejetjem številnih nagrad. Nato pa je zaradi očitne birokratske napake v sistemu podeljevanja Nobelovih nagrad, ki nagrade za kmetijstvo ne predvideva,  ustanovil World Food Prize. In to nagrado bo letos pač dobil Robert T.  Fraley, izvršni direktor Monsanto & Apokalipsa d.o.o..

Mogoče bo Robert nagrado odklonil. Mogoče bo Norman priznal, da termin Zelena revolucija ni najnatančneje opisal postopka. In mogoče bo Barack vrnil Nobelovo nagrado. Vendar je potrebno še malo počakati. Tudi Alfreda Bernharda Nobela je vest srečala šele na smrtni postelji.


Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Kategorije

%d bloggers like this: