Objavil/a: Janez Božič | 12/02/2013

TOPLINA

Pozor, to je hudo provokativen zapis. Če ste hitre jeze, raje obiščite stran Joga za vsakdanje življenje 😉

In spet je tu sneg. Ko smo bili otroci, smo se predvsem kepali in sankali, nato so nas zasvojili s smučanjem. Še vedno ne morem verjeti, da si je lahko povprečna slovenska družina vsako leto privoščila 14 dni smučanja. Kot pa smo odraščali, smo se spoznavali tudi s kidanjem snega. Vsekakor najbolj koristen izmed vseh zimskih športov, ki poleg telesa krepi tudi duha in še marsikaj.

Sin, vnuk, nečak ali sin od žene in njenega bivšega?

Sin, vnuk, nečak ali sin od žene in njenega bivšega?

Kot smo že večkrat ugotovili, s pomočjo permakulturnih prijemov lahko potešimo tudi številne nematerialne potrebe, in toplina je vsekakor ena izmed pomembnejših. Poleg tega je to potreba, za katero si le redki upajo priznati, da ni potešena. Res je, da samota ne pomeni nujno tudi osamljenosti. Toda to je bolj izjema kot pravilo. Če si pri petdesetih še samski, boš najverjetneje samski tudi pri osemdesetih, in umiranje v samoti se mi ne zdi zelo zabavno. Lahko sicer še par let paradiraš z lepotami fantovskega življenja, ampak prej ali slej se boš naveličal. In če pri 50 še nimaš otroka, je bolj ali manj jasno, da ne boš več rodila. Ne rečem, da morajo roditi vse ženske, vendar jih je vsekakor veliko, ki si želijo, vendar je zadnji vlak že odpeljal. In potem se je potrebno po pomoč zateči k medicini. Ali pa psom. Koliko psov je potrebno pokopati, da se poteši želja po starševstvu?

In kot si nekateri ne upajo priznati, da so osamljeni, se številni sploh ne zavedajo, da je toplina ena izmed osnovnih človekovih potreb. Se je Robinzon razveselil Petka? Mogoče živite v družini z mamo, dvema bratoma in sestrama, njihovimi partnerji in enim kupom nečakov, in potem je tu še vaš mož in vajin dojenček? Vsi se redno obiskujejo in po preteklem druženju se vsi strinjajo, da so se imeli fino in se je potrebno čimprej videti še enkrat. Potem si mogoče želite predvsem vikend, po možnosti malo dlje od domače hiše in pa brez telefona. Ja tudi take družine obstajajo, pravzaprav bi vse družine morale biti take. A na žalost niso. Celo slovenska zakonodaja obstoja takih družin ne priznava. Zakon o zakonski zvezi in družinskih razmerjih tako v svojem drugem členu navaja: »Družina je življenjska skupnost staršev in otrok, ki zaradi koristi otrok uživa posebno varstvo.« A ja? Mogoče je to osnovna družinska celica. In kar se zakona tiče. Kaj se zgodi, če se osnovni družinski celici pridruži še teta, potem to ni več družina? Kakšen je status babic, ki živijo s snaho in njenimi otroci, njihov sin pa je na žalost umrl v prometni nesreči. Halo? In to ni samo drugi člen, cela zakonodaja je naravnana na ta način. Potrošništvo gre še dlje, pa jasno, če bo živel vsak sam, bomo prodali več pralnih strojev.

No ja kakorkoli, spet je zapadel sneg in kidanje snega je zdravo za telo in duha. Poleg tega pa je zdravo tudi za medsebojne odnose. Še posebej, če živite v bloku. Takoj si pojdite kupit lopato, priporočam tiste aluminijaste, z okrepljenim robom in lesenim ročajem. Nato se zakopljite v sneg in opazujte svoje počutje in sosede. Sosede, ki bodo hodili mimo in se pretvarjali, da vas ne opazijo. Sosede, ki se bodo ustavili in poklepetali. Pa take, ki ne bodo mogli odpeljati in jim bo nerodno prositi za lopato. In ko vas bo zazeblo, naj vam žena v termovki prinese topel čaj. Če kida še kdo, naj prinese več skodelic. Nato se zopet zakopljite v sneg, in ko vas bo zazeblo naslednjič, poberite gajbice, s katerimi sosedje markirajo svoja parkirišča, in jih zažgite.


Responses

  1. Carsko zapisano! Toplina nujno ja za vnuke sestre brate nečake svake tete svakinje………..svakoga skratka! A.

    • O hvala, jaz pa sem se bal, da je preveč provokativno.


Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Kategorije

%d bloggers like this: