Objavil/a: Janez Božič | 24/01/2013

BRŠLJAN

Bršljanova posebnost je tudi tvorba različnih listov za rodne in nerodne, ups, poganjke.

Bršljanova posebnost je tudi tvorba različnih listov za rodne in nerodne, ups, poganjke.

Hedera helix je rastlina, ki ji številni gozdarji in vsi sadjarji delajo prav hudo krivico. Mnogi celo mislijo, da je parazit, ki s svojimi koreninicami srka sokove drevesa, na katerem živi. Vendar to ni res. Bršljan drevo potrebuje le kot oporo, zgodbe o njegovih zajedavskih navadah pa najverjetneje izhajajo iz ust ljudi, ki so bršljan poskusili zatreti. Načeloma je to zelo preprosto: izžagate 10 centimetrov dolg kos debla in to je to. Vendar pozor, pri tem je treba biti pozoren na najmanj na dve stvari. Prvič, bršljan mogoče ne bo odmrl prvo leto, ko ga boste spodsekali. Brez stika z zemljo lahko preživi tudi še več let. Vendar ne zato, ker bi zajedal drevo,temveč zato, ker se tudi po deblu steka dovolj vode, v razpokah drevesne skorje, najrazličnejših vdolbinah na deblu in žepkih, ki jih tvorijo bršljanove korenine in stebla pa se je nabralo nekaj komposta. Drugič, bršljan ima številna debla in prerezati morate prav vsa, tudi najtanjša. Če boste to storili na dan, ki je po biodinamičnem koledarju primeren za trebljenje rastlin, ali pa recimo vročega avgusta, bo odmrl hitreje.

Bršljan se izkaže tudi kot pokrivna rastlina. Mogoče celo malo preveč.

Bršljan se izkaže tudi kot pokrivna rastlina. Mogoče celo malo preveč.

Za permakulturnike  pa je bršljan ena izmed redkih samorodnih rastlin sloja plezalk. Torej sloja, ki ga pri tvorbi gozdnega vrta potrebujemo prav tako kot katerikoli drugi sloj. In prav v zimskem času z obilico snega pridejo njegove lastnosti najbolje do izraza.  Če želite torej poskrbeti za uravnoteženo prehrano srn tudi pozimi  in tako posledično zmanjšati škodo na sadnem drevju, jim lahko vzgojite kakšno drevo bršljana.

Vendar pozor: to da ni parazit, še ne pomeni, da drevesa v doglednem času ne bo uničil. Zagotovo ga ne bo prizadel dokler pleza samo po deblu. Prav tako ga ne bo poškodoval, dokler pleza po ogrodnih vejah. Še več, prisotnost bršljana v notranjosti krošnje bo le-to očistila zastarelih vejic in preprečila širjenje bohotivk. Ko pa bo bršljan svoje lovke začel stegovati proti vejicam z listi, je čas za akcijo. Ali pa mogoče že malo prej. Pa še nekaj, zimzelena plezalka na listopadnem drevesu je lahko predvsem ob visokem snegu resna grožnja. Če je drevesna krošnja lepo simetrična, se vam ni potrebno bati, če pa je krošnja izrazito enostranska, pozor. Vpliv neenakomerne porazdelitve teže enostranske krošnje bo bršljan še povečal, in prav tako jo bo povečal sneg – verjetnost, da se bo drevo podrlo, je tako večja in večja.

Da bodo srnjaki spomladi v dobri kondiciji.

Da bodo srnjaki spomladi v dobri kondiciji.

Je pa zato bršljan nekaj, kar imajo zelo rade srne. Vendar srne ne plezajo po drevju, kako bodo prišle do bršljana? Seveda jim lahko v manjših vrtovih nekaj bršljana naklestite. Če pa ste stvari zastavili malo bolj na široko, se prehranjevanja srn lahko lotite po gozdarsko. Kot v vsakem gozdnem vrtu tudi v mojem ne pridelujemo le sadja in mislim, da so drva po pomenu drugi najpomembnejši pridelek. Zima je tako ali tako najboljši čas za pripravo drv in ko zapade sneg je čas za akcijo. Drevo, ki ga moramo tako ali tako odstraniti, je poraščeno z bršljanom, in ko ga posekamo, vsaj v majhnem delu narave preprečimo lakoto, ki sicer grozi vsem slovenskim rastlinojedom.

Prav tako je bršljan ena izmed najpozneje cvetočih rastlin v naših krajih. V času cvetenja, torej tam nekje oktobra, ni lepšega kraja za počitek kot klopca pod cvetočim bršljanom. Občutek je podoben kot če bi sedeli ob čebelnjaku. V naslednjem letu bršljan razvije tudi plodove in to so najzgodnejši plodovi daleč naokoli. Prav tako kot ni strupen za srne, tudi ni strupen za ptice. Ob krmilnici, ki ima predvsem vzgojni učinek, lahko torej za svoje pernate prijatelje poskrbite tudi na permakulturni način.

Vas zanima več?


Responses

 1. Pozdrav !

  Janez dobro opazuješ. Jaz sem vse bršljane na orehih pustil, ker jih spodaj obirajo koze. Če slučjno najdem jeseni ko podirajo drevje, kak bršljan ga pripeljem kozam.Tudi čebele niso nič jezne, vendar je potrebno ob medenju bršljana natočiti v pitalnik sladkorno razstopino, da razreči bršljanovo medičino. Bršljanov med hitro kristalizira, tako povzroči težave pri prezimovanju čebel. Zanimivo kako mi med dvema orehoma raste divjak češnje, ki sem jo predlani cepil. Očitno ji senca nič ne škodi.

  Tomaž

  • Ja to, da pod orehi nič ne raste ni čisto res. Meni pod 20 metrov visokim orehom raste 6 metrov visoka jablana, črni bezeg, zeliščni sloj pa mi sestavljajo, pljučnik, koprive, regačica in dežen. Skratka vse za pojest 🙂 Aja, pa hvala za tiste informacije o medu.

 2. Pozdravljeni,

  hvala, hvala, hvala, za ta prekrasni mail. Iščem priložnost, da se vam kdaj pridružim, ker sem iz severa Slovenije.

  Vse dobro. Alenka

  Dne 24.1.2013 6:12, piše Janezbozic’s Blog: > WordPress.com > Janez Božič posted: ” Bršljanova posebnost je tudi tvorba različnih listov za > rodne in nerodne, ups, poganjke. Hedera helix je rastlina, > ki ji številni gozdarji in vsi sadjarji delajo prav hudo krivico.” >

 3. […] zavetij. Seveda si delam utvaro, da je moj gozdni vrt drugačen in res za svoje živali naredim marsikaj, kar sadjarju oziroma vrtnarju ne pade na pamet, vendar kljub temu? Čeprav so žuželke […]

 4. No, pa imam še v teoriji potrjeno prakso … namreč imamo bršljan na škarpi, ki so ga prejšnjo zimo, ko je bilo kar nekaj snega, srne dodobra oglodale … niti na kraj pameti mi ni padlo, da ga obožujejo, bolj sem si mislila, uboge reve, tok lačne, da še bršljan jejo …. :)))

  Smo že razmišljali, da bi se ga znebili, zdaj pa imam uržah da se ga ne 🙂

  LP Ursa

  • Saj ne vem, če ga obožujejo, ampak pojejo pa ga. Ga pri tebi jedo samo pozimi ali celo leto?

 5. Hahaha, mi smo najprej mislili, da nam je sadike na novo potaknjega bršljana iz urejene brežine pocufal nesrečni sosed, ker se nam je zdelo nemogoče, da bi srne jedle strupen bršljan… no, ko je tudi pri sosedi bil obglodan bršljan, smo dojeli, da očitno pa srnam le ne škoduje 🙂 Hvala za poučno objavo! Aja, ker sem navdušenka nad naravno kozmetiko (pozor, povsem ženska vsebina!): Bršljanove listke lahko namočimo v domače žganje ali olje (naredimo tinkturo ali izlužnino) in je to fino za masažo proti celulitu.

  • Ha, ha, to je pa res poučna zgodba. Ni vse strupeno za vse in sosed včasih ni kriv 🙂


Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Kategorije

%d bloggers like this: