Objavil/a: Janez Božič | 09/01/2013

NO, PA SMO PREŽIVELI

Lakota je druga iz desne, na črnem konju. Vir: http://www.calbuzz.com/wp-content/uploads/4horsemen.jpgKonec sveta namreč. Konec – oziroma konci – sveta so kronski dokaz kratkosti človeškega kolektivnega spomina. Samo pomislite, čez koliko koncev sveta smo se prebili v zadnjih tridesetih letih. Lakota, naftna kriza in iz njiju izhajajoče vojne so grozili, da nas bodo uničili v osemdesetih. AIDS, na njem temelječe pandemije in družbene spremembe so grozile z razkrojem družbe v devetdesetih. Kar bo ostalo, bo uničilo sevanje, ki bo vdrlo skozi ozonsko luknjo. Za veliki finale pa bo poskrbel veliki 2000, ki ne more pomeniti nič drugega kot konec sveta. Takoj smo nadaljevali z globalnim segrevanjem in topljenjem ledenikov, ki bo porušilo zemljino stabilnost, premaknilo pole in zalilo nižje ležeče predele našega planeta. Nato smo se nežno spustili v finančno krizo, vendar nas vse skupaj ni preveč skrbelo, saj je prihajal konec majevskega koledarja in pred koncem časov se zagotovo ne moremo rešiti. Nihče pa ni pomislil, da bo čas tekel tudi potem, ko se bodo vse ure ustavile. Ali civilizacija umre vsakič, ko vržemo lanski koledar v smeti? No ja, eni si bomo poiskali kakšne druge neumnosti, ki se jim bomo smejali, drugi pa bodo mogoče za nekaj časa bolj sproščeno zadihali.

Ta uvod je malo dolg in glede na resnost nekaterih tem, recimo lakote, preveč šaljiv. Po zaslugi nalepk, ki smo jih morali kupovati v osnovni šoli, se je naša generacija s problematiko lakote seznanila že v najobčutljivejših letih. Hvala bogu samo teoretično, naši starši so jo v istem obdobju odraščanja tudi doživeli, vsaj tisti malo starejši, katerih otroštvo je zaznamovala II. svetovna vojna. Pa ne samo nalepke, tudi časopisi, televizijske in radijske novice so v času mojega otroštva tekmovali v objavljanju novic, v katerih so bili glavni nastopajoči otroci z napetimi trebuščki. Enkrat iz Afrike, drugič iz Azije, nato v zakotjih velemest …

Pa tudi v današnjem času lakota celo v Srednji Evropi ni nič nenavadnega. Iz srednješolskih časov, ko sem že redno zahajal v Ljubljano, se ne spomnim nobenega berača. Ti so v Ljubljano prišli šele pozneje skupaj z močno opevano liberalizacijo. Danes je število brezdomcev vedno večje, v evropskih mestih pa se pojavljajo tudi čisto mladi brezdomci. V Berlinu sem že pred kakimi petimi leti srečal deklico, ki po moje ni mogla imeti več kot 14 let.

Lakota, eden od štirih apokaliptičnih jezdecev – torej nadloga, ki nas pesti najmanj odkar pomnimo, najverjetneje pa od začetkov človeštva. Vsi v slovenski v divjini živeči rastlinojedi so namreč vsakič, ko pade toliko snega, da pokrije zeliščni sloj gozda in travnike, prav grdo lačni in nekateri zaradi te lakote tudi umrejo. Glede na to, da je lakota v divjini vseprisotna, je zelo verjetno, da je bila reden pojav tudi med ljudmi, dokler smo še bili del divjine seveda. Kar pomeni, da smo na njo prilagojeni in še več, občasna obdobja lakote nam lahko izboljšajo zdravje. To dobro vedo vsi privrženci posta, ki gredo celo tako daleč, da se postijo tudi dalj kot en mesec. Ali so po enem mesecu lačni? Zase lahko povem, da po osmih dnevih, kolikor je trajal moj najdaljši post, nisem bil pretirano lačen.   Post sem prekinil preprosto zato, ker sem se moral vrniti med ljudi.

http://www.natur-heilung.com/images/293/gross/1.jpg

Bršljanova botanična posebnost je tudi tvorba različnih listov za rodne in nerodne, ups, poganjke. Sicer pa je tudi priljubljena hrana srnjadi.

Danes je torej lakota v Evropi nekaj, zaradi česar nekateri trpijo, drugi pa si jo lahko privoščimo. Ali je lakota tragedija ali pa radost je torej predvsem stvar okoliščin in osebnega pristopa. In če je lakota tragedija, potem je slaba novica in slabe novice so najbolje prodajano blago.

Je denar zbran od prodaje nalepk rešil kakšnega otroka? Upam, da je, vsekakor pa je pojavljanje fotografij lačnih otrok močno zaznamovalo mene. To je bil razlog, da sem nehal gledati televizijo, saj preprosto nisem prenesel pogleda na lačnega otroka, ki mu nisem mogel pomagati. Razkorak med v meni povzročeno stisko in mojimi možnostmi pomoči je bil prevelik. Zato še danes, ko vidim, da nekdo zlorablja stisko otrok, da bi podkrepil svoje teorije, najprej pomislim na usmerjeno fizično nasilje.

Celo film »In Grave Danger of Falling Food« se začne z grožnjo pred lakoto. To se lahko zgodi tudi vam! Hvala Bill, tisti ki znamo brati to že vemo, sedaj pa nam povej kaj zanimivega. In ne samo permakulturniki, tudi veliki sanjalec zmajev John Croft s preroškim glasom naznanja prihod temne dobe. Kot moder mož ga sicer postavlja v nedoločeno bližnjo prihodnost najverjetneje po njegovi smrti, a vendar. In to kljub temu, da sta tako permakultura kot Dragon Dreaming izrazito pozitivno usmerjeni dejavnosti. Zakaj?

Ne samo, da so slabe novice dobro blago, imajo tudi izreden didaktični učinek, so izvrsten pripomoček za odvračanje pozornosti, poleg tega pa se v skladu s tretjim zakonom tercialogije širijo kar n-krat hitreje od dobrih novic (pri čemer je n poljubno število večje od 9). Zakaj torej ne?

Prihaja konec sveta in z njim štirje jezdeci apokalipse.  Ne moremo vas rešiti pred Vojno, Kugo in Smrtjo, lahko pa vas rešimo pred Lakoto. Izboljšajte svoje preživetvene možnosti za 25%.  Obiščite nas na Tečaju permakulturnega načrtovanja!


Odgovori

  1. Bravo Janez, bravo Marjana, dobro napisano in organizirano, korajža velja, le tako naprej! Lučka in Jožef vaju imata v lepem spominu!!

  2. Bravo Janez kar naprej tako :))

  3. […] ki so daleč bolj verjetne kot tiste, s katerimi nas običajno strašijo z vseh mogočih prižnic. Ravno prav, da se za njih splača načrtovati. Kljub temu pa so še vedno dokaj redke in lokalno […]


Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Kategorije

%d bloggers like this: