Objavil/a: Janez Božič | 13/07/2012

TURŠKA LIPA

Vir: http://www.google.si/imgres?hl=sl&client=firefox-a&hs=oiY&sa=X&rls=org.mozilla:en-US:official&channel=np&biw=1280&bih=669&tbm=isch&prmd=imvns&tbnid=f9T2lhMy0AdLdM:&imgrefurl=http://www.sentjernej.si/dediscina/dediscina.htm&docid=_gMZ3wREfr2cJM&imgurl=http://www.sentjernej.si/images/okolica/turska_lipa_vrhpolje.jpg&w=341&h=460&ei=MgH8T7mkMovysgbG_4W3BQ&zoom=1&iact=hc&vpx=854&vpy=126&dur=5158&hovh=261&hovw=193&tx=121&ty=187&sig=106804258608066367100&page=1&tbnh=155&tbnw=118&start=0&ndsp=20&ved=1t:429,r:5,s:0,i:83V središču Gorenjega Vrhpolja raste mogočna lipa, katere močno poudarjen koreničnik je do višine enega metra obraščen s številnimi izrastlinami. Obseg votlega, 4 metre visokega debla s številnimi odprtinami je v prsni višini 591 centimetrov, kar pomeni, da je lipa med debelejšimi na Dolenjskem. Ogrodne veje so neenakomerno razporejene in tvorijo slikovito asimetrično krošnjo.

Po pripovedovanju domačinov, ki ga je povzela tudi poljudna literatura, naj bi bila lipa stara 900 let, kar je malo verjetno. Glede na biologijo drevesne vrste je bolj verjetna starost okoli 400 let, s čimer obstaja možnost, da je v svojih najzgodnejših letih dajala senco zadnjim turškim obiskovalcem.

Naravovarstvena stroka je na lipo postala pozorna že leta 1985. Leta 1988 pa je takratni Zavod za varstvo naravne in kulturne dediščine Slovenije izvedel obsežni sanacijski poseg, ki je izboljšal njeno stabilnost. Ob sanaciji so bile tri glavne ogrodne veje skrajšane in na njihovih konceh so se razvile močne mlade veje ter vrhovi. Večina le-teh se je s časom odebelila, zrasla in s tem postala pretežka za votle nosilne veje. Situacijo pa je leta 2007 zaostril težak novembrski sneg, ki je glavno vejo, nosilko osrednjega vrha, še dodatno obtežil in povzročil razpoko. Ker se približno pol metra dolga razpoka nahaja na dnu najdebelejše izmed ogrodnih vej, bi drevo v primeru nekontroliranega odloma izgubilo polovico krošnje, s čemer bi se njegovo zdravstveno stanje bistveno poslabšalo. Zato je Občina Šentjernej v sodelovanju z Zavodom RS za varstvo narave pristopila k interventni sanaciji lipe. Poseg je bil nujen tudi zaradi bližine transformatorske postaje in elektrovodov, dodatno pa ga je otežilo deževno vreme. Ker so težke veje, ki so predstavljale nevarnost za stabilnost celega drevesa, odstranjene, neposredne nevarnosti za okolico ni več. Dodatna varnost pa je zagotovljena še z namestitvijo vezi, ki vrh, na dnu katerega se je pojavila razpoka, povezujejo z vrhom na nasprotni strani. Turška lipa je s tem posegom sicer izgubila svojo slikovitost, zato pa je pridobila somerno oblikovano krošnjo za katero upamo, da bo spomladi bo zacvetela v svoji novi podobi.


Odgovori

  1. […] Dolenjska, Šentjernej, Gorenje Vrhpolje, Turška lipa […]


Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Kategorije

%d bloggers like this: