Objavil/a: Janez Božič | 28/12/2011

NOVOLETNA POSLANICA

Avtor te fotografija pa je pravnuk od Dedka mrazaEden izmed pripomočkov permakulturnega načrtovanja, ki ga večkrat izvedemo tudi na delavnicah, je »Lista želja«. Ime »Lista želja« je za ta pripomoček pravzaprav zavajajoče, kajti resnični cilj je identifikacija potreb in soočenje udeležencev z razkorakom med potrebami in željami.

Vsak izmed udeležencev dobi list z dvema stolpcema. V en stolpec navede potrebe, v drugega pa želje, za katere pričakuje, da mu jih bo določen projekt pomagal uresničiti. Da je vaja izvedljiva je tu omejitev – za vsako potrebo oziroma željo le eno besedo. Dobljen spisek je nadvse pester. Za opis vsake potrebe ali želje lahko namreč uporabimo zelo različne besede. In tudi rezultati so temu primerno pestri. Imajo pa nekatere skupne značilnosti. Spisek želja je ponavadi zelo dolg. Potreb je običajno manj. Številni udeleženci ne ločijo med potrebami in željami. Le redki pa se zavedajo, da je potreb pravzaprav zelo malo.

Katere so pravzaprav te potrebe? Kaj potrebujemo zato, da živimo? Vajo nadaljujemo z osnovnimi ali bolje rečeno univerzalnimi potrebami, torej takimi, ki so skupne tako članu plemena v centralni Amazoniji, kot prebivalcu Pariza. Je torej univerzalnih potreb pet: zrak, voda, hrana, toplota in toplina? Brez zraka zdržimo par minut, brez vode par dni, brez hrane kak mesec, pomanjkanje toplote nas ubije, glede na to koliko je manjka. Pomanjkanje topline modernega človeka ubije le redko, vsi pa poznamo zgodbe o izgnanih članih plemen, za katere je bila izguba domačega ognjišča enaka smrti. Kaj je torej domače ognjišče dajalo, ogenj, ki pa ga je izgnanec zakuril ob prvi priliki, pa ne?

Seveda stvari niso tako preproste; poleg teh petih potreb smo na vsaki delavnici odkrili še eno ali dve potrebi, ki bi neizpolnjeni lahko povzročali številne probleme ali celo smrt. Zanimivo bi bilo vedeti, če so kaki znanstveniki izračunali, kako dolgo lahko živiš brez sranja. Gibanje, si znamo naše življenje prestavljati brez gibanja? Ampak vseeno, naslednjič smo ugotovili, da se Stephen Hawking giblje zelo malo ali skoraj nič, pa vseeno živi. Potem smo se spomnili na spanje, drugič spet na sonce. Toda tudi če bi se zdaj spomnil vseh potreb, ki smo jih identificirali in označili kot enakovredne univerzalnim petim, bi težko, težko, prišel čez 10.

Zakaj imajo torej vse bolje založene trgovine na policah po več tisoč izdelkov? Ti izdelki so tu, da zadovoljijo naše želje. In teh želja je vedno več. In da ne bo nesporazumov, z željami ni nič narobe. Nekatere želje so sol življenja, ki pa ga, ne glede na kar koli, omogoči uspešno zadovoljevanje potreb. Ko zadovoljimo potrebe, je torej primeren čas za uresničevanje želja.

Kaj boste torej letos podarili svojim bližnjim? Jaz priporočam toplino.


Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Kategorije

%d bloggers like this: