Objavil/a: Janez Božič | 02/12/2011

ŠENTJANŽEVKA JE NAŠA

Šentjanževka je last naše tradicije.V zadnjem času odmeva neprijetna vest, da so na Novi Zelandiji prepovedali pridelavo hrane za lastne potrebe. Ne vem kako in zakaj ali v kakšni meri. Nova Zelandija je daleč.

Vem pa, da se podobne stvari dogajajo tudi v neposredni bližini. Sam sem za zadevo izvedel pred kakim mesecem, ko pa sem se poglobil, sem seveda ugotovil, da se je začelo že prej. Najverjetneje pa tega takrat niste (nismo) opazili, saj so tisti, ki so projekt vodili, takrat vašo pozornost usmerjali na skrajšanje čakalnih dob v bolnišnicah. So krajše? Niso? Zakaj? Zato ker so imeli preveč dela s sprejemanjem Pravilnika o razvrstitvi zdravilnih rastlin? To se je zgodilo v enem izmed Uradnih listov, ki so jih izdali leta 2003. Redno berete Uradne liste? Najverjetneje ne. Vendar v njih piše kaj politiki dejansko delajo. V dnevnem časopisju piše, kaj govorijo, kaj bi radi naredili, česa si želijo v imenu svojih volivcev … v Uradnih listih pa kaj delajo.

Politiko se sicer izvaja na številne načine, vendar je eden izmed najbolj učinkovitih prav zakonodaja. In tako so sprejeli pravilnik, zaradi katerega od zeliščarke na tržnici legalno ne morete več kupiti šentjanževke. Zakaj – baje je nevarna. Ko boste naslednjič pridelali opekline, se ne boste namazali z vsem dostopnim, brezplačnim in splošno razširjenim šentjanževim oljem, ne, namazali vas bodo z Bepantholom. Ko boste naslednjič razdraženi, ne boste spili šentjanževega čaja, ne, popili boste najmanj Heleks ali pa boste glede na socialne razmere, ki se vsak dan zaostrujejo, potrebovali kaj močnejšega. Vendar pazite, jaz ne poznam nikogar, ki bi mu šentjanževka škodovala, jih pa poznam eno par, ki jim je škodovala uporaba tablet.

Vendar imajo uradni listi tudi eno neprijetno lastnost. Podpise. Pod ta pravilnik se je podpisal Dušan Keber, ki je politično kariero začel kot dober prijatelj Janeza Janše, se prelevil v člana demokratske stranke, ki jo vodi Igor Bavčar in končno kot član LDS postal minister za zdravje. Boste volili za SDS, LDS oziroma za katerokoli od strank, ki so nam jasno dokazale da jih ne zanimamo?

Dajte priložnost novim obrazom.

MOLILNI VOLK

Volilna kampanja se lahko začne najprej 30 dni pred dnevom glasovanja, končati pa se mora najkasneje 24 ur pred dnevom glasovanja. Volilni molk torej velja za izvajanje volilne kampanje. Popolnoma jasno pa je, da v krogih, ki jih politika zanima, diskusija poteka do oddaje volilnega listka, nato pa se zares razživi. Zato bo v mojih krogih  diskusija potekala tudi na sveti dan molilnega volka.


Responses

  1. Realno povedano. Zelo.

  2. Zelo lepo povedano, vsakomur razumljivo, pa vendar to razume samo peščica ljudi………..

    • O hvala, kar pa se tiče razumevanja sem tudi jaz postavljen pred destvo, da sem na področjih, ki niso ravno gozdarstvo, naravovarstvo ali permakultura tudi jaz neuka stranka.


Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Kategorije

%d bloggers like this: