Objavil/a: Janez Božič | 30/08/2011

DREN

Plodovi drena»Prav žal mi je,« pravi zvita tetka, »da vam ne morem precej postreči z ničimer. Tudi meni sami se tako godi; vse sem že prevohala, toda nikjer ni nič dobiti. Samo tamle sem dobila drevo, ki že najlepše cvete, tam bo najprej sad. Srčno rada vam ga prepustim.«

Je lisica nazvitorepila medvedu in odšla. Ker nas prvi razveseli s cvetovi je sicer zelo pomemben za čebeljo pašo, to pa še ne pomeni, da bo zgodaj tudi rodil. Še več, sploh ne rodi vsako leto, kar je pri gozdnem sadju pravzaprav bolj pravilo kot izjema. No letos je dren rodil, in tisti, ki vemo kako izgledajo zreli plodovi, smo se ga tudi najedli. Popolnoma zreli plodovi so temno rdeči in na otip popolnoma mehki, če niso, so tako kisli, da si tega ne morete (in tudi nočete) predstavljati. Kot vsako drevo, ki ga je generacija naših dedov sadila v kmečke sadovnjake, je tudi dren poln vitaminov in strašno zdravih kislin, predvsem pa dober. In ne samo surov, marmelade, kompoti, vlaganje s soljo in namakanje v žganje so načini uporabe, ki smo jih razvili v želji po ohranjanju in izboljšanju odličnega okusa. Zanimivo je, da ga niso sadili le v kmečkih sadovnjakih, temveč tudi v mestih. Najverjetneje zaradi zgodnjih rumenih cvetov in v časih, ko so si ljudje sredi mesta še upali kaj utrgati in pojesti. Zagotovo pa tisti dreni, ki so preživeli, še vedno dobro vplivajo na ptičji svet. Obstajajo tudi žlahtnjene sorte drenov, vendar je njihovo poznavanje vezano na prijatelje družine Čejka.

Če torej še ne veste kam, veste pa, kje raste kakšen dren, vzemite s sabo košaro, srp in kakšno rjuho. Obiščite dren, pod njim pokosite travo in ostalo šavje, razgrnite rjuhe in ga otresite. Vse skupaj stresite v košaro in postopek ponavljajte, dokler se vam da in dokler imate na voljo kaj drenov. Doma drene preberite: zrele na en in nezrele na drug kupček. Zrele dajte v hladilnik, nezrele pa v pokrito škatlo in na okensko polico. Ko dozorijo še ti, jih pretresite v steklenice s širokim dulcem in zalijte s tropinovcem. Pustite na soncu par dni in shranite v klet. Izdelek je primeren za uporabo v ženski družbi, vendar je potrebno biti pri uporabi nadvse previden, saj čudovit okus popolnoma prekrije nevarnosti, ki so skrite v tropinovcu.

Če ga boste spili preveč, si boste mogoče želeli preizkusiti tudi nekatere druge drenove lastnosti. Med slovenskimi lesnimi rastlinami ima namreč najtrši les in žebelj iz njegovega lesa lahko s pridom uporabite za ubijanje vampirjev (čeprav tradicija prisega na izdelovanje ostrešij).

Pazite pa da ne boste naredili napake, kot jo je naredil medved. Basen s katero smo začeli ima namreč tudi konec. »Poletje se že bliža koncu, ko spet pride lisica po isti poti. Kar zagleda medveda, sedečega še vedno pod drevesom, in ga vpraša: »Kaj pa delate, stric?

»Obljubljenega sadu čakam,« ji odgovori medved nejevoljen, »pa ga ni in ni.«
Lisica se potuhnjeno nasmeje in reče: »Oj, hudobno drevo, ki vam noče dati sadu! Glejte, poletje gre že h koncu, skoraj bo treba spet iti spat, pa še niste dobili nobenega sadu. Jaz sem ravnokar pojedla poslednjo letošnjo hruško.«
Ko medved to sliši, skoči razkačen na drevo in mu zvije vse veje tako, da so še zdaj krive.


Responses

  1. je pa problem dren razmnoževati….z grobanjem naj bi šlo baje še nejboljše.Če ga poseješ, pa je ni nove ratlinice.

    • Grubanje je za vse grmovnice čisto sprejemljiv način razmnoževanja. Je pa vegetativno, pravzaprev je to nekakšno sonaravno kloniranje. Razmnoževanje s semeni pa zahteva predhodno pripravo. Ko jeseni naberete semena, jih zakopljite v pesek in jih shranite nekje na prostem. Skrbite, da bodo stalno vlažna. Nato pa jih naslednjo jesen posejte. Upam, da vam bo uspelo.

      LpJB


Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava / Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava / Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava / Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava / Spremeni )

Connecting to %s

Kategorije

%d bloggers like this: