Objavil/a: Janez Božič | 30/12/2010

A JE TO PERMAKULTURA

Zbogom in hvala za vse ribe.Včasih je najlažje povedati kaj nekaj je s tam, da poveš kaj to ni.

Knjiga, ki je name vplivala najmočneje pravzaprav ni  Uvod v permakulturo, temveč Štoparski vodnik po galaksiji. V njem znanstvenik in novinar razglabljata o možakarju v katerega okolici je neprestano deževalo. Zame je to eden najboljših prikazov znanstvenega načinu razmišljanja.

Znanstvenik: “Bojim se , da  v tem trenutku ne bi mogel komentirati vzdevka Bog dežja, za nas je to primer spontanega parakvazalnega meteorološkega fenomena”

Novinar: “Bi lahko povedali kaj to pomeni”

Znanstvenik: “Ne vem natanko. Da se razumemo. Če najdemo nekaj, česar ne razumemo, potem temu najrajši damo ime, ki ga vi ne razumete. Oziroma niti ne znate izgovoriti. Hočem reči, če bi vam kar pustili, da mu pravite Bog dežja, potem bi to pomenilo, da vi nekaj veste, mi pa ne, to pa, se bojim, ne gre. Ne najprej moramo najti ime, ki pove, da je to naše, ne vaše, potem pa se lotimo načina kako bi dokazali, da to ni tisto, kar pravite vi, ampak tisto, kar pravimo mi. In če se slučajno pokaže, da ste imeli prav, se še vedno motite, ker bomo mi preprosto obesili besedo … ee, “supra normalen”…. – ne paranormalen ali nadnaraven, ker za to dvoje mislite, da že veste kaj pomenita; ne to bo supernormalni inkrementalni induktor padavin”…

Permakultura je obraten proces 😉 Ali pa mogoče tudi ne 🙂


Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Kategorije

%d bloggers like this: