Objavil/a: Janez Božič | 29/12/2009

KORAKI

Čuvaje domačih živali v LondonuS PERMAKULTURO SEM SE ZAČEL SPOZNAVATI LETA 1994. IN SEVEDA SO IZ OKOLICE TAKOJ ZAČELA DEŽEVATI VPRAŠANJA. NAJPREJ ZATO, KER SEM BIL V SVOJI OKOLICI EDINI, IN ZATO ZANIMIV, NATO ZATO KER SEM SE LOTIL PERMAKULTURNEGA IZOBRAŽEVANJA, SEDAJ PA TUDI ZATO, KER MORAJO NOVINARJI NAPOLNITI VSE ŠTEVILNEJŠE MEDIJE, KI JIH GLEDA VSE MANJ LJUDI.

Če so bila vprašanja iz okolice in vprašanja udeležencev predavanj oziroma tečajev vedno vir navdiha, pa novinarjem to ni uspelo tako pogosto. Cvetka izmed cvetk je bilo vprašanje: “Na koliko hektarjih pa se razprostirajo permakulturni sistemi”.

Permakultura ni kmetijska dejavnost, prav tako ni gozdarstvo ali urbanizem, permakultura ni vrtnarstvo in še manj živinoreja. Skratka, permakultura ni nič takega, kar bi se dalo meriti v hektarjih in nato primerjati s površinami, v lasti pridelovalcev, ki jim je, recimo Demeter, podelil pravico do uporabe svoje blagovne znamke. Vsa permakulturna načela lahko uporabite v svojem bivalnem okolju, pa tudi če živite v avtu ali na ulici. Že samo spremembo življenskega sloga lahko označimo za permakulturno, pa čeprav je njena površina 0 (z besedo “nič”) kvadratnih metrov.

Dva lončka z začimbami na vašem kuhinjskem oknu sta korak v pravo smer … Nakupujete v veleblagovici? Če boste od jutri naprej nakupovali na tržnici, ste naredili korak  v pravo smer. Vozite na dizel? Če se jutri lotite proizvodnje biodizla iz odpadnih olj Mc’dumisa, ste naredili korak v pravo smer. Imate domače živali, in jih med počitnicami odate v mačji hotel ali trpinčite  s prevažanjem v njim nezanimive kraje? Če boste svoje domače živali skupaj s hišo oddali v varstvo prijateljem, ki si želijo obiskati vaše mesto, ste naredili korak v pravo smer.

Permakultura se ne meri v hektarjih, temveč v korakih.


Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Kategorije

%d bloggers like this: